Βλέπε και το

To wiki του Α4
Μμμ Κατάληψη λοιπόν. ......

Αν μπορείτε σκεφτείτε και το Εθνικό Θέατρο με παραστάσεις σχολείων ....
Ενα σχολείο -Ένα βιβλίο του Θουκυδίδη

ίσως κάποιοι μπορείτε να πάτε

Εθνικό Θέατρο -Θουκυδίδης


Καλό μου Α4 , λυπάμαι για την απουσία μου.

Θα χαρώ να εκφράσετε τη γνώμη σας στο discussion της σελίδας Polytexneio. (Στο πάνω μέρος της σελίδας)

Για να μπορέσετε να γράψετε θα κάνετε αίτηση μέλους στο wiki ,epeteios όπου βρίσκεται η σελίδα Πολυτεχνείο, βάζοντας ένα όνομα που θέλετε, και το password που θέλετε εσείς , και που καλύτερα να είναι κάποιο που χρησιμοποιείτε συχνά. Θα περιμένετε να κάνω approve.

Καλό Σαββατοκύριακο!


(με επανάληψη στον Αόριστο του λύω/ λύομαι και τον Αόριστο των ενρινόληκτων ρημάτων, καθώς και απέξω τα ρήματα στις παραγράφους του κειμένου μας 30 - 32.. :-) )

Καλό Σαββατοκύριακο της 10ης και 11ης Νοεμβρίου με ασκησούλα για την &31 του καλού μας Ξενοφώντα :


Πηγαίνετε στη σελίδα Polemoi kai Kanones
Για το Α4, Καλή πλοήγηση!

Το υλικό της σελίδας χρησιμοποιείται αναλόγως των επιθυμιών μας, του χρόνου μας, των ενδιαφερόντων μας...


28h Oktwvriou

Α: Δευτέρα 15 Οκτωβρίου:
Υπενθυμίζω την άσκηση με τους κανόνες τονισμού, από το wiki του Αντώνη Μιχαηλίδη:
Discipulis - ένα χρήσιμο wiki για την αρχαιομάθειαΔιαμορφώνουμε τις εργασίες μας γύρω από τους εξής τομείς:

Ηγεσία
Σύγχρονες και αρχαίες απόψεις
Ιστορικοί
Οι σύγχρονοι και αρχαίοι ιστορικοί μας
Τόποι

Αρχαίοι τόποι -διαχρονική σημασία-σκηνικό για σύγχρονες ιστορίες
1:α) Παρουσιάζω σε ένα δικό μου κείμενο πώς έχουν επεξεργαστεί διάφοροι καλλιτέχνες το χώρο του Ελλησπόντου, με τις πόλεις Άβυδο, Λάμψακο , Σηστό.

Πηγή μου η σελίδα : (με όλες τις παραπομπές που θέλετε να χρησιμοποιήσετε)

β) Η παρουσίαση μπορεί να είναι κείμενο γραπτό ή πολυτροπικό (π.χ. p.p.t. ή ταμπλώ )

2: Χρησιμοποιείτε και εσείς ανάλογα με την έμπνευσή σας τους χώρους που γνωρίσαμε μέσα από το κείμενο του Ξενοφώντα για να την χρησιμοποιήσετε ως σκηνικό σε μια δική σας ιστορία ή δημιουργία, όπως είδατε να κάνουν καλλιτέχνες στη σελίδα Άβυδος -Σηστός-Αιγός ποταμοί


Επιλέγω την 1 ή τη 2 ή και τις δύο εργασίες.
Πρόσωπα
Ως βιογραφίες ιστορικών προσώπων, ως φανταστικοί χαρακτήρες σε μυθιστορήματα -ταινίες και άλλα έργα τέχνης, ως αφορμή για δικές μας "συναντήσεις" μαζί τους (Αλκιβιάδης , Σωκράτης, Λύσανδρος, Κύρος, Ξενοφών, Θουκυδίδης)

Alkiviadis
βασική πηγή: Αλκιβιάδης βιβλίο της ελληνίστριας Jacqueline Romilly,
" Ύβρις"
Η "ύβρις" των Αθηναίων, η Αθήνα ως υπερδύναμη, η δύναμη, το δίκαιο, ο νόμος, ..
βασική πηγή: " Ο νόμος στην ελληνική σκέψη" βιβλίο της ελληνίστριας Jacqueline Romilly

και Claude Mosse - Αθήνα- Η ιστορία μιας δημοκρατίας


.
"Η ταραγμένη εποχή του
Ξενοφώντα"
Η κρίση της πόλης -κράτους, κρίση αξιών και θεσμών, η αναζήτηση ηγέτη, η νοσταλγία για το παρελθόν, τα ολιγαρχικά πολιτεύματα (τριάκοντα τύραννοι).Σκέψεις και συσχετισμοί με τα σύγχρονα , αλλά και διαχρονικά προβλήματα του τόπου μας .

Αρχαιοελληνικό χρονολόγιο - που δείχνει πώς πέρασε η Αρχαία Ελλάδα στον 4ο αιώνα π.Χ. αιώνα της κρίσης της Πόλης - Κράτους


Έγκλημα στην Αρχαία Αγορά - Μυθιστόρημα της Claude Mosse - για τον 4ο αιώνα π.Χ.


(Claude Mosse - μια ενδιαφέρουσα βιογραφία της ελληνίστριας ιστορικού - από τη wikipedia)

Βιβλίο για το Α' τετράμηνο -"Παραμύθι χωρίς όνομα" της Πηνελόπης Δέλτα.

Β: Δευτέρα 15 Οκτωβρίου
Γιατί μαθαίνουμε Αρχαία Ελληνικά -Ι.Θ. Κακριδή

Iωάννης Κακριδής
ΘΕΜΑ:

" Αφού διαβάσεις το κείμενο που παρατίθεται παράπλευρα, του "σεβάσμιου παππού" των φιλολόγων, του Ι.Θ. Κακριδή. και αφού αναλογιστείς τη μέχρι τώρα σχολική σου εμπειρία, και σταθμίσεις τις επιρροές σου από γονείς, δασκάλους, κοινή γνώμη, διαβάσματα δικά σου , συζητήσεις με συμμαθητές και φίλους, το κείμενο, και τα κείμενα άλλων, μεταγενέστερων η συγχρόνων του Κακριδή φιλολόγων, τι θα απαντούσες στην ερώτηση που θέτει με το κείμενό του ο Ι.Θ. Κακριδής;"


"Γιατί μαθαίνουμε Αρχαία Ελληνικά;"
(Τι έμαθες, τι σε αιφνιδίασε, τι σου έκανε εντύπωση από το κείμενο του Ι.Θ. Κακριδή, τι σου άρεσε ή δεν σου άρεσε στο σκεπτικό του, κλίνεις να συμφωνήσεις με τις απόψεις του ή να διαφωνήσεις, απόλυτα, εν μέρει, με ποιο τρόπο;..)

Να συντάξεις το δικό σου κείμενο.
Και για αντίστιξη στη φωνή του παραπάνω κειμένου: (προαιρετικά -επιλεκτικά)


Τα αρχαία ελληνικά και το γλωσσικό μάθημα στη Δευτεροβάθμια από σεβαστούς φιλολόγους, ιστορικούς και άλλους διανοούμενους.


Για τα αρχαία της Α Λυκείου -Επιστολή προς φιλολόγους

Φάνης Κακριδής - wikipedia - Το μήλο κάτω από τη μηλιάΠαραπέμπω και στη σελίδα Το Γλωσσικό Ζήτημα στα δύο βίντεο με τον τίτλο:"τα πέτρινα χρόνια της εκπαίδευσης"

Παρόλη τη μαχητική αριστερή οπτική της δημιουργού, δίνει παραστατικά τα βασικά και ουσιαστικά του γλωσσικού ζητήματος στην Ελλάδα.


Και μια και μιλάμε για τον κλασικό φιλόλογο Ιωάννη Κακριδή, και μετά από τη συζήτησή μας στην τάξη περί τόνων, πνευμάτων και φωνηέντων ας διαβάσουμε, (θέλει λίγη προσπάθεια :-) ) το κείμενο ενός σύγχρονου νομικού για τη δίκη των τόνων.

Και να τι αλίευσα για το θέμα της "μία ψήφος και τα ελληνικά θα ήταν επίσημη γλώσσα"... Από την ιστοσελίδα του φιλολόγου Νίκου Σαραντάκου "ο μύθος της μίας ψήφου'Τι λέτε; Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να θεωρήσουμε ότι διαμορφώσαμε τη δική μας άποψη;Η Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα -Βασική Ιστοσελίδα για Αρχαία και Νέα Ελληνικά


Από το ψηφιακό σχολείο του υπουργείου- χρήσιμο το αρχείο του μαθήματος για τους αρχαίους ιστοριογράφουςΗλεκτρονική έκδοση -Όλο το κείμενο του Ξενοφώντα στα αρχαία ελληνικά (διδακτέα ύλη)


Το wiki του φιλολόγου Αντώνη Μιχαηλίδη πηγή χρησιμότατου υλικού, βοήθειας και στήριξης για δασκάλους και μαθητές,

Φιλολογικές σελίδες, από τις πιο αξιόπιστες και έγκριτες στο διαδίκτυο

e- τράπεζα φιλολογικών θεμάτων -φιλόλογοι από Πειραιά

η ιστοσελίδα του φιλολόγου Λάμπρου ΠόλκαΞΕΝΟΦΩΝ: ΕΛΛΗΝΙΚΑ:

Η καταστροφή στους Αιγός Ποταμούς και η ήττα της Αθήνας :
Η Άνοδος και η πτώση των τριάκοντα τυράννων: Για πρώτη φορά περιγράφεται με απλότητα , ακρίβεια και ρεαλισμό ο τρόπος λειτουργίας ενός αυταρχικού, ὁλοκληρωτικού'καθεστώτος, πολύ πριν εμφανιστούν οι ολοκληρωτισμοί του 20ου αιώνα:
Ένα όμορφο εκπαιδευτικό βίντεο με την τεχνική του animation με θέμα την Δίολκο , και όχι μόνο.... :Η δίολκος στον Ισθμό της Κορίνθου

ΚΑΙ για το μουσείο Αβέρωφ , βλέπε και τη σελίδα Τριήρης -Ολυμπιάς,TriremeAfisa_SM.jpg

Η τριήρης είχε μήκος περίπου 37 μ. και διέθετε συνολικό πλήρωμα 200 ανδρών, οι 170 από τους οποίους ήταν κωπηλάτες –ελεύθεροι πολίτες και όχι σκλάβοι– μοιρασμένοι σε τρία επίπεδα, το ένα πάνω από το άλλο. Το πλοίο είχε σχεδιαστεί για έναν και μόνο σκοπό: να αχρηστέψει τα εχθρικά πλοία. Όπλο της ήταν το μπρούντζινο έμβολο με τις τρεις λεπίδες· το λεπτό σκαρί σχημάτιζε έτσι ένα γιγαντιαίο δόρυ που κατέληγε σε μια μεταλλική αιχμή –οι περίπου 50 τόνοι του πλοίου που έφτανε την ταχύτητα των 10 κόμβων μπορούσαν να σχίσουν στα δύο το ξύλο και να καταστρέψουν το εξωτερικό κέλυφος οποιουδήποτε εχθρικού πλοίου που αυτό χτυπούσε. Μετά το χτύπημα η σημασία των ελιγμών βοηθούσε στο να απομακρυνθεί η τριήρης και να μην παραμείνει παγιδευμένη με το έμβολό της στα πλευρά του πλοίου του εχθρού, αλλά με μια πλήρη ανάστροφη ώθηση των κωπηλατών να αποδεσμευτεί και να ανακτήσει πλήρη ελευθερία κινήσεων, αφήνοντας μια τεράστια τρύπα κάτω από την ίσαλο γραμμή του άλλου πλοίου. Εκτός από τη διάτρηση του εχθρικού πλοίου, από τη βίαιη σύγκρουση θα διαλυόταν επίσης ο εσωτερικός σκελετός των νομέων (στραβόξυλα) και το ξύλινο κέλυφος (πέτσωμα), και θα καταστρεφόταν το περίπλοκο σύστημα σύνδεσης του πλοίου με τις εσωτερικές ξύλινες συνδέσεις:

από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού:Ι.Μ.Ε. Πλοία και ναυσιπλοϊα στο Αιγαίο από Ι.Μ.Ε.

Τον 7ο αιώνα π.χ. ο Κορίνθιος ναυπηγός Αμεινοκλής κατασκεύασε την πρώτη τριήρη για λογαριασμό του τύραννου της Σάμου Πολυκράτη. Ήταν μια κατασκευαστική εξέλιξη της δίκροτου πεντηκοτνόρου (διήρης), προσθέτοντας αρχιτεκτονικά (χωρίς να αυξήσει το συνολικό ύψος) μία σειρά κωπηλατών. Έχει 2 ιστία, το κύριο στο κέντρο που είναι το μεγάλο και το μικρό κοντά στην πλώρη. Στην ίσαλο γραμμή, στην πλώρη, έχει ένα ορειχάλκινο έμβολο που χρησίμευε για τον εμβολισμό.
Οι Αθηναίοι ήταν πρώτοι που κατάλαβαν την αξία του καινούργιου όπλου και άρχισαν την ναυπήγηση στόλου .

external image b_180_0_16777215_00___images_stories_ShipsHistory_Ancient_AtheneanTrireme_TriremeDesign_SS.jpgΤο πλήρωμα μιας τριήρους αποτελείτο από τον τριήραρχο, κελευστή, 2 με 3 αξιωματικούς κατά μήκος του καραβιού, 2 πηδαλιούχους, αυλητή, 172 (περίπου) κωπηλάτες, 10 με 20 πεζοναύτες (οπλίτες, τοξότες και ψιλούς), 10 με 15 βοηθητικό πλήρωμα, δηλαδή 200 άτομα περίπου. Σε πολλές περιπτώσεις οι κωπηλάτες είχαν οπλισμό μαζί τους και πολεμάγανε σαν χερσαία στρατεύματα. Κάθε τριήρη είχε εφόδια σίτισης για 3 με 4 ημέρες (λόγο χώρου).
Κύριο χαρακτηριστικό της ήταν η μεγάλη ταχύτητα (12 μίλια περίπου) που ανέπτυσσε σε μικρό χρόνο, που με καλά εκπαιδευμένο πλήρωμα γινόταν τρομερό πλεονέκτημα κατά την ναυμαχία, πράγμα που έκαναν πράξη οι Αθηναίοι, από την εποχή των μηδικών πολέμων μέχρι και την μετά εποχή του Πελοποννησιακού πολέμου, αξιοποιώντας στο μέγιστο τις δυνατότητές της.
Για να επιτύχουν αυτό οι Αθηναίοι έβγαζαν κάθε χρόνο τον στόλο του στον Σαρωνικό για γυμνάσια. Οι νέες τακτικές ου εισήγαγαν οι Αθηναίοι "διέκπλου με αναστροφή" και "περίπλου" τους έκαναν αήττητους στην θάλασσα γιατί μέχρι τότε οι ναυμαχίες θύμιζαν πιο πολύ πεζομαχία παρά ναυμαχία, ενώ με τις νέες τακτικές τους οι Αθηναίοι, το εμβόλιζαν και εγκατέλειπαν τον αντίπαλο λαβωμένο εκτός μάχης. πό την εποχή του Κίμωνος, έχουμε τις πρώτες κατάφραχτες τριήρεις, δηλαδή προσθέσανε ένα "κατάστρωμα μάχης" πάνω από τους κωπηλάτες προσφέροντας τους προστασία από τοξεύματα, επιτρέποντας στους πεζοναύτες να κινούνται άνετα και γρήγορα σε όλο το μήκος του καραβιού και να μάχονται άνετα. Πέρα από τις πολεμικές τριήρεις υπήρχαν οι
οπλιταγογές, ιππαγωγές,ταχυδρομικές Πάραλος και Σαλαμινία). . Οι τελευταίες ήταν ιδιαίτερα σκαριά γιατί έπιαναν μεγάλες ταχύτητες και τις θεωρούσαν ιερές:


Από ναυτότοπος: Η Αθηναίκή τριήρης , από naftotopos.gr

μία αναπαράσταση αρχαία τριήρης -τα κουπιά

Σελίδα του Πολεμικού ναυτικού -τριήρης Ολυμπιάς

Η τριήρης Ολυμπιάς -wikipedia

Η τριήρης Ολυμπιάς και οι Ολυμπιακοί αγώνες του Λονδίνου

Η Αθηναϊκή τριήρης και τα σύγχρονα αντίστοιχα πλοία

τριήρης -κινούμενα σχέδια

Είδη αρχαίων πλοίων

....................................................................................................................................................................................................................................................

Διαβάζουμε συμπληρωματικά:

Σελ:380, Η ελευθερία του ανθρώπου, Ελληνική κατάκτηση
σελ, 386, σελ 387, (το ποίημα) σελ. 413 -414, και προσέχουμε την εικόνα, και κυρίως τα βασικά κείμενα για τη συζήτησή μας στην τάξη στη σελίδα 407 -409, και στις 415 -419, από το σχολικό βιβλίο που δίνεται στην Α΄Λυκείου ( Θεματικοί κύκλοι) και συνάπτετει στην παρακάτω υπερσύνδεση:

Θεματικοί κύκλοι Ενότητα: Ο πόθος της Ελευθερίας και η δύναμη της Εξουσίας


ΚΑΙ
Ένα wiki με αφορμή τον Πόλεμο -Παραπομπή

.......................................................................................................................................................................................................................................................

ΛΕΞΙΚΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ:


Οι πρώτες σελίδες του Λεξικού Αρχαίων Γυμνασίο
υ -; Από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο
Από Α - επιστέλλω
Από Επιστήμη -οψωνέω
Από Π -ὠστε

ΛΕΞΙΚΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ: σε αρχεία pdf:ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΕΓΚΥΡΟ ΚΑΙ ΦΗΜΙΣΜΕΝΟ ΛΕΞΙΚΟ ΑΡΧΑΙΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ:

Liddel -Scot-Jones = LSJ

όπου, ο πρώτος λεξικογράφος κ. Liddel, είναι ο πατέρας της Alice Liddel, δηλαδή της Αλίκης της χώρας των θαυμάτων , οικογενειακής φίλης του αιδεσιμώτατου Lewis Carroll.ΠΗΓΕΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΠΡΩΤΟΤΥΠΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ:
Αρχαία Ελληνικά για μεταφόρτωση

Μικρός Απόπλους

.................................................................................................................................................................................................................................................
Η ανακατάληψη της Αθήνας από τους Δημοκρατικούς -Ο Θρασύβουλος -η μάχη της Καστέλλας ανάμεσα στο στρατό των τριάκοντα τυράννων και τους εξόριστους δημοκρατικούς με επικεφαλής τον Θρασύβουλο.Καστέλλα -Προφήτης Ηλίας -
Ομιλίες πριν από μάχη -Ομιλίες που δείχνουν τις αξίες που επικαλείται ο ομιλητής.... όπως ο αρχαίος Θρασύβουλος
Η ταινία του Τσάρλι Τσάπλιν:"ο μεγάλος δικτάτορας"ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ: Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
Βιβλίο 3ο ΚΕΦ 74:

Μάχη γίγνεται και νικά ο δήμος...και οι γυναίκες ξυνεπελάβοντο ....βάλλουσαι κεράμοις..... και οι ολίγοι εμπιπράσι τας οικίας........

Γυναίκες - αγωνίστριες "παρά την φύσιν" τους - που λέει ο Θουκυδίδης στα Κερκυραϊκά..

Μπορείτε να σκεφτείτε άλλες περιπτώσεις από την τέχνη ή την ιστορία;


Αρκαδιανή - Δόμνα Σαμίου


Μια κόρη τ΄αποφάσισε - η αντρειωμένη κόρη - Δόμνα Σαμίου-Εργασία στο μάθημα των αρχαίων την περίοδο 2009 - 2010
(αφορμή η επιμόρφωση Β-Επιπέδου, το 2010)
Ena Paramythi Gia Thn Kerkyra I
Ena Paramythi Gia tin Kerkyra II

28h Oktwvriou